top of page

  Kitas mėgstamas ir visada atpalaiduojantis būdas yra maudynės. Sunku įsivaizduoti ką nors labiau atpalaiduojančio nei pilna vonia vandens. Daugirdas prisideda pilną vonią žaislų, su jais žaidžia po vandeniu, juos skandina ir vėl iškelia į paviršių. Stebi, kaip vanduo nuteka įvairiais paviršiais, slepia juos tarp putų... Išmokęs nardyti užsideda akinukus ir ieško žaislų po vandeniu, jų atradimas ir parodymas mamai arba tėčiui suteikia didelį malonumą.

  Šachmatai. Daugirdui labai patinka programėlė, kuri vadinasi Šachmatai (Chess Prince). Programėlėje yra įvairių sunkumo lygių. Žaidžiant ant lengviausių lengvai galima nugalėti. Užtenka žinoti figūrų ėjimus. Net nereikia žinoti, programėlė pati parodo, kur su pažymėta figūra galima eiti. Tai palengvina mokymąsi. Sūnus išmoko figūrų ėjimus per savaitę. Na gerai, beveik visų figūrų ėjimus. Sunkiausia išmokti kaip eina žirgas ir rikis. Eiti su žirgu mokau skaičiuoti iki dviejų langelių į priekį ir dėti figūrą į šoną. Daugirdas eidamas su juo suskaičiuoja iki dviejų ir sako "į šoną". Dažnai figūrą padeda ne ten, kur reikia. Su rikiu dažnai nuvažiuoja į šalia esančią liniją, t.y. į kitos spalvos liniją. Dar sunku išmokti taisyklingai atlikti rokiruotę. Kai atlieku rokiruotę jis irgi nori ją padaryti. Sukeičia vietomis bet kokią figūrą su karaliumi. Jei pradedu aiškinti taisykles, pyksta. Mėgsta sakyti, kuri figūra saugo kitą figūrą. Dažnai kartoja, jog karalių saugo karalienė ir kitos figuros.

  Kai sūnus pavargęs geriau nežaisti, nes bet koks figūros nukirtimas gali pasibaigti ašaromis. Jau nekalbant apie pralaimėjimą, su kuriuo susitaikyti  ypatingai sunku. Kai būna geros nuotaikos, pralaimėjimą priima kaip savaime suprantamą dalyką. Žino, kad kartais gali laimėti, kartais pralaimėti. Ypač sunkiai priima pralaimėjimą, kai žaidžiame su tikrais šachmatais (ne su telefonu). Žaidimas su tikrais šachmatais tampa tarsi jautrumo ir nuovargio patikrinimas. Jeigu neleidžiu perkelti figūros ne pagal taisykles, dažnai prasideda ašaros. Jeigu jis negali atlikti kirtimo po mano kirtimo - ašaros. Jei nukeru karalienę sunku susilaikyti nepravirkus. Toks ramus žaidimas kaip šachmatai sukelia tiek daug emocijų! 

Šachmatai.jpg

2020-11-03 

  Daugirdas prajuokino kai Vilniaus Katedros aikštėje ant languoto grindinio pradėjo rodyti kaip eina rikis.

  Žaidžiant matosi, kad sūnus geriau ir lengviau priima sprendimus kur važiuoti. Vienas didžiausių malonumų - padaryti rokiruotę.

2020-11-09

  Po truputį aiškinu rokiruotės darymo taisykles. Leidžiu ją atlikti ne pagal taisykles. Dabar kiekviena partija prasideda noru daryti rokiruotę. Kaip įmanoma greičiau išvaromos figūros. Neleidžia nukirsti pėstininkų, kurie turi "paslėpti" karalių. Kartais rokiruotę padaro su karaliene, to daryti neleidžiu. Didžiausias noras - paslėpti karalių. Dažnai kartoja ir rodo, kas ką saugo. Užteko vieną kartą paminėti, jog karalienė turi 9 balus ir jis atsimena. Kartais pasako balų skaičių kai karalienė nukertama. Išmoko žirgo ėjimus. Dažnai blogai eina su žirgu kai einant pagal taisykles rizikuojama, kad jis bus nukirstas; kai šalia žirgo atsiranda kokia nors priešininko figūra ją bando nukirsti su žirgu taip pat einant ne pagal taisykles. Tuomet žirgą bando pastatyti toliau arba arčiau nei leidžia taisyklės.

2020-12-31

   Žaidžiant pasiduodu, kad laimėtų Daugirdas. Aiškiai pasakau, kad pasiduosiu. Kažin kada ateis laikas kai sūnus sakys "Tėti, nepasiduok, noriu laimėti prieš tave kai tu nepasiduodi".

bottom of page